In the next few weeks, I am required to use one of my most scariest server products I have used. IIS. I use to manage a small network that used IIS for hosting internal mail interface and other web based products our company used. Back then, we were running IIS6 on Server 2003 R2, and what a scary machine that was. IIS6 wasn’t very intuitive compared to other Microsoft server products at that time. When you needed to add a site or add a CGI extension, it always felt you had to hack it to get something to work and you never went back to it after it was working.

I was required to install it for a programming class and what a change. For someone that never had proper training on IIS, the new interface has defiantly been improved and is now very intuitive.

To install IIS7 was open Control Panel -> Programs and Features -> “Turn Windows feature on or off”. I checked the “Internet Information Service” in the list and that was it. Windows installed the service without needing the disks.

It was that easy to get the new web server up and running on my local development machine.

IIS7 Main screen
Browsed to http://localhost to make sure my new IIS server was running.

I remember spending hours in the server room trying to get PHP installed on the old IIS6 machine we were running. I thought, I wonder how easy it will be on IIS7? Turns out very easy! Microsoft now has an installation you can download that installs PHP 5.3.13 into your IIS.

A few things need to be done first. Make sure you have installed CGI. Windows does not do this by default.

CGI Installation
Be sure “CGI” is checked.

IIS is now ready for the PHP installation. Go to php.iis.net to download the executable. Once you have it download, run it and follow the on screen instruction.

That is it! You have now installed PHP on your IIS server. Create a phpinfo() file on the root of your web-server to make sure everything is working.

My phpinfo().

If you run into the error “Handler “PHP53_via_FastCGI” has a bad module “FastCgiModule” in its module list” it means CGI is not installed. Go back into Windows Features and check “CGI”.